Spørgsmål & svar

Her har vi samlet de spørgsmål som oftest stilles. Hvis du ikke kan finde svaret på dit spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os

Brød & bagning

  • Bager Pågen glutenfrit brød?

    For at kunne bage glutenfrit brød er man nødt til at isolere det glutenfrie produkt fra eventuelle andre bageriprodukter, der indeholder gluten. Dette skyldes, at hvedemel gerne vil "flyve" rundt omkring i luften. Vi har i dag ingen glutenfri brød i Pågens sortiment.

  • Hvor mange overskorper og underskorper findes der i en pose med skorper?

    Vores Pågen skorper bages først som små brødboller, der siden deles i to halvdele og ristes i specielle risteovne. Når de færdige over- og underskorper kommer ud af deres respektive risteovne blandes de og pakkes i skorpeposer. En skorpepose indeholder derfor i princippet lige mange over- og underskorper, men fordelingen kan variere lidt.

  • Hvordan kommer der fyld ind i Pågens muffins?

    Cremefyldet i Pågens fyldte muffins sprøjtes ind igennem et smalt rør.

  • Hvad menes der med forgæret hvedemel?

    Forgæret hvedemel er en slags hvedesurdej eller raskdej, som først har fået gær og siden er tørret. Det forgærede hvedemel bidrager til brødets smag og holdbarhed.

  • Hvorfor er Pågens brød skiveskåret?

    Vi betragter det som en god service overfor dig som forbruger at levere vores brød i færdige skiver. Det er praktisk og mere sikkert, at du slipper for at finde kniven frem derhjemme for at skære brødet i skiver. Hos Pågen synes vi, det er vigtigt at give en god service og hjælpe dig i din hverdag.

  • Hvad er surdej?

    Bagning med surdej har en lang række fordele. Brødet bliver saftigere, holder sig længere frisk, bliver mindre smuldret, får en bedre tekstur og en fyldigere aroma og syrlig smag. Brødet bliver desuden mindre følsomt over for mugangreb. Når man laver en surdej, blandes hvede- og/eller rugmel med vand til en løs dej, som skal stå og hæve. I surdejen dannes mælkesyre, eddikesyre og aromastoffer af de naturlige mikroorganismer, der kaldes syrebakterier.

  • Hvad er raskdej?

    At lave en raskdej er en gammel bagertradition. Raskning er et bagerudtryk, der betyder gæring. Raskdej kalder man den fordej, som skal gære og senere blandes med de øvrige ingredienser og mel. Raskdej bruges til at give brødet en mere fyldig smag.

  • Hvad er emulgeringsmiddel?

    Pågen bager kun med vegetabilske emulgeringsmidler. Emulgeringsmidler er i princippet en slags fedt, der gør det lettere at blande olie med vand.

  • Hvordan bager I brød hos Pågen?

    Hos Pågen er kvalitet i alt, hvad vi foretager os en naturlighed. Vi anvender de bedste råvarer og har en høj kompetence i vores faglige arbejde.


    Her kan du se filmen om, hvordan vi bager brød hos Pågen >>

Helse/Sundhed

  • Hvad står det orange Fuldkornslogo for?

    Fuldkornslogoet skal gøre det nemt at vælge fuldkorn.


    Ved at handle efter logoet sikrer du dig en vare med masser af fuldkorn. "Fuldkorn" betyder, at alle kornets dele er med, også kim og skaldelene, hvor de fleste fibre, vitaminer og mineraler sidder. Fuldkorn kan være helt, knækket eller malet til mel, men uanset formalingsgraden rummer det stadig alle de vigtige næringsstoffer, som et korn består af.

    Derudover stiller fuldkornslogoet krav til indholdet af fedt, sukker, salt og kostfibre i mærkede produkter.


    Mærkning er dansk og er opstået i et samarbejde mellem myndigheder, sundhedsorganisationer og erhverv.


    Læs mere om Fuldkornslogoet på Fuldkornspartnerskabets hjemmeside.

  • Hvad er akrylamid?

    Akrylamidindholdet i fødevarer er ikke faldet siden man begyndte at tage prøver af akrylamid i 2005. I kartoffelchips og groft brød er indholdet højere end i det øvrige Europa. Det er konklusionen i en ny rapport fra den svenske fødevarestyrelse.


    Akrylamid dannes primært i kulhydratrig mad, der varmes op til høje temperaturer. Eksempler på fødevarer med højt indhold af akrylamid er kartoffelchips, friturestegte kartofler eller stegte kartofler. Men det forekommer også i f.eks. brød og kaffe.


    I et stort bageri som Pågens har vi god kontrol over hele bageprocessen og sørger for, at der ikke bages ved for høje temperaturer for på denne måde at kunne holde niveauerne nede, siger Boel Lagerwall, der er kommunikationschef hos Pågen.


    Fuldkornsbrød og rugbrød indeholder et noget højere indhold af  akrylamid end lyst brød, men så skal man huske på, at den samlede nytteværdi af at spise fuldkorn er væsentligt større end den eventuelle risiko, som forekomsten af akrylamid indebærer. Fødevarestyrelsens anbefalinger om at spise frugt, grøntsager, og først og fremmest fuldkornsvarianter af kornprodukter og brød gælder stadig (det samme gælder rådene om at spise mindre af fedtholdige produkter).


    I årene 2011-2012 gennemførte den svenske fødevarestyrelse en målrettet undersøgelse af 204 produkter på det svenske marked – kaffe, kartoffelchips, pommes frites, groft brød, kiks, kager og morgenmadsprodukter. Resultatet viser, at indholdet varierer meget, både indenfor og mellem de forskellige fødevarekategorier. I de fleste fødevarekategorier blev der fundet akrylamidindhold over de niveauer, der anses som normale sammenlignet med det øvrige EU. Undersøgelsen viser, at 34 procent af kartoffelchipsene og 18 procent af det bløde, grove brød havde indholdsværdier, der lå over normalniveauerne.


    Det betyder ikke, at man skal holde op med at spise groft brød, tværtimod vurderer vi, at fordelen ved fuldkorn på trods af dette er større end risikoen. Derimod er det vigtigt, at virksomhederne gør alt for at sænke indholdsværdierne, siger Leif Busk i en pressemeddelelse fra den svenske fødevarestyrelse.


    Hos Pågen arbejder vi løbende med at sænke indholdet af akrylamid ved hele tiden at følge op med egne test, ikke bare af de færdigbagte brød, men helt ned til den enkelte råvare. Vi udskifter råvarer, når vi ser, at det er nødvendigt, vi arbejder med opskriften og med vores ovne, så de bevarer en jævn temperatur, og vi sørger også for, at de brød, der er blevet lidt for mørke i bagningen, tages ud manuelt.


    For at læse den svenske fødevarestyrelses råd og anbefalinger om akrylamid, skal du besøge siden: http://www.slv.se/sv/Fragor--svar/Fragor-och-svar/Saker-mat/Fragor-och-svar-om-undersokningen-av-akrylamid/


    For at læse pressemeddelelser og hele rapporten, skal du besøge siden: http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Pressmeddelanden/Fortfarande-hoga-halter-akrylamid-i-maten/

  • Kan jeg få akrylamid i min krop ved at spise brød?

    Akrylamid er ikke noget, der tilsættes, men det dannes primært i kulhydratrig mad, der varmes op til høje temperaturer. Eksempler på fødevarer med højt indhold af akrylamid er kartoffelchips, friturestegte kartofler eller stegte kartofler. Men det forekommer også i f.eks. brød og kaffe.


    I et stort bageri som Pågens har vi god kontrol med hele bageprocessen og sørger for, at vi ikke bager ved for høje temperaturer.


    Lyst brød indeholder generelt lavere niveauer af akrylamid, mens fuldkornsbrød og rugbrød indeholder noget højere værdier, men så skal man huske på, at den samlede nytteværdi af at spise fuldkorn er væsentligt større end den eventuelle risiko, som forekomsten af akrylamid indebærer. Fødevarestyrelsens anbefalinger om at spise frugt, grøntsager, kornprodukter og brød gælder stadig (det samme gælder rådene om at spise mindre af fedtholdige produkter).

  • Bliver man tyk af brød?

    Man går op i vægt, når man spiser for meget, dvs. indtager mere energi, end man forbruger. Brød er et basislevnedsmiddel, som vi bør spise til hvert måltid i en i øvrigt afbalanceret kost. Sammen med en i øvrigt alsidig kost dækker det vores daglige behov for energi. Det vil sige, så meget energi som vi forventes at forbruge i løbet af en dag.

  • Findes det nogle genmodificerede råvarer i Pågens produkter?

    Nej, Pågen anvender ingen genmodificerede råvarer.

  • Indeholder Pågens produkter animalsk fedt?

    Pågen bruger kun vegetabilsk fedt. Vores madbrød bager vi med rapsolie. Giffler og muffins indeholder som oftest margarine, hvor fedtet er en blanding af palme-, raps- og eventuelt kokosfedt.

  • Hvad står Nøglehulssymbolet for?

    "Nøglehullet" er skabt som en hjælp til forbrugerne, så de lettere kan finde de magre og fiberrige varer. Nøglehulsmærkningen findes generelt på produkter med et lavt indhold af fedt, salt og sukker, samt produkter med et højt indhold af kostfibre.
    Vælger man nøglehulsmærkede kornprodukter, så øges fiberindtaget. Du kan finde information om, hvilke Pågen produkter der er nøglehulsmærkede på produktsiderne og i den samlede oversigt over nøglehulsmærkede produkter.

Holdbarhed

  • Hvordan undgår I mug i jeres brød?

    Vi er meget omhyggelige med hygiejnen i vores bagerier. Med et rent miljø undgår vi mugsporer i vores brød. Bagning med surdej og fordej af hvedemel bidrager også til længere holdbarhed og reducerer risikoen for mugangreb.

  • Hvor lang holdbarhed har Pågens produkter?

    Holdbarheden af en fødevare afhænger af, hvordan den opbevares, hvilken emballagetype der anvendes, og ved hvilken temperatur den opbevares. Holdbarheden mærker vi på emballagen ved at angive bagedag og sidste salgsdato. I originalemballage og opbevaret ved stuetemperatur holder vores produkter sig som minimum friske til sidste salgsdato.

  • Kan man fryse brød?

    Du kan sagtens fryse brød. Du bør sikre dig, at det ligger i en tætsluttende plastikpose af god kvalitet. Man kan sagtens fryse brødet i Pågens plastikposer.

  • Hvordan skal man opbevare brød, så det holder sig bedst muligt?

    Brød har bedst af at blive opbevaret ved stuetemperatur i en tætsluttende plastikpose. Du bør ikke opbevare dit brød i køleskab, da det ældes hurtigere i kulde, dvs. brødet bliver hårdt.

Miljø

Råvarer & indhold

  • Hvad er Pågens syn på stråforkortere?

    Vi bager aldrig med hvede, som er behandlet med stråforkortelsesmidler, selvom det er tilladt i Sverige i dag.

  • Anvender Pågen palmeolie i nogle produkter?

    Vi følger WWFs anbefalinger som siger, at man ikke skal boykotte palmeolie. Årsagen er at produktion af palmeolie betyder mad på bordet for mange og at palmeolie som dyrkes korrekt bruger færre resourcer end andre lignende fedtprodukter.


    Vi er naturligvis også medlem i WWFs initiativ RSPO (Roundtable for sustainable palm oil) som skal fremme en bæredygtig produktion af palmeolie og i løbet af 2016 er vi gået over til kun at bruge certificeret palmeolie fra godkendte plantager (CSPO).

    En blandning af palmeolie og rapsolie benyttes i vores produkter Gifflar Kanel, Skorpor og Finske Pinde. Disse produkter er mærket med certifikatet for bæredygtig palmeolie.


  • Jeg er veganer - hvilke produkter kan jeg spise?

    Vores madbrød er bagt uden mælk eller æg. Nogle af vores kaffebrød og muffins er bagt med æg og mælk. Læs mere om de specifikke produkter under vores "Sortiment" her på hjemmesiden.

  • Jeg er diabetiker - hvilke brød fra Pågen kan jeg spise?

    Du kan spise fiberrigt nøglehulsmærket brød med et lavere sukkerindhold. Det er dog vanskeligt for os at give individuelle anbefalinger. Se i næringsdeklarationen på emballagen eller her på hjemmesiden for at finde ud af, om du kan spise brødet.

  • Bør jeg undgå brød, der indeholder enzymer?

    Nej, det synes vi bestemt ikke!
    Enzymer eller amylaser nedbryder stivelse til sukkerarter og findes naturligt i små mængder i kornets kerner. Der tilsætte amylaser ved bagning, for at brødet skal blive saftigere og få en bedre volumen.

  • Hvorfor anvender man enzymer/amylaser, når man bager brød?

    Amylaser findes naturligt i kornets kerner. Ved bagning har man i mange år tilsat amylaser, så melets stivelse nedbrydes til sukkerarter. På denne måde bliver brødet saftigere, og får en bedre volumen.

  • Hvad er enzymer?

    Enzymer er en slags protein, som findes i planter og dyr, og som sætter gang i processer uden selv at blive forbrugt. Kornets kerne indeholder flere enzymer, som er aktive, når kernen gror. Ved brødbagning anvendes en slags enzymer, der kaldes amylaser. De bidrager under bagningsprocessen til, at brødet bliver saftigere og får en bedre volumen.

  • Anvender I konserveringsmidler i jeres madbrød?

    Nej, alle vores madbrød bages uden konserveringsmidler. Brødenes holdbarhed skyldes helt og holdent god hygiejne i bagerierne.

  • Hvad betyder E-nummer?

    Visse ingredienser, nemlig tilsætningsstoffer, har et identitetsnummer, såkaldt E-nummer. "E" fortæller, at EU (Den Europæiske Union) har godkendt tilsætningsstoffet. Nummeret er et identifikationsnummer, som EU har udstedt, og som er specifikt for det pågældende tilsætningsstof.


    Hvert eneste tilsætningsstof, der anvendes i fødevarer, skal være godkendt af fødevarestyrelsen. Kun tilsætningsstoffer, der har værdi for dig som forbruger eller som er nødvendige for fødevarens håndtering bliver godkendte. Eksempler på E-numre er E450 og E500, som er to forskellige slags bagepulver.


    Du finder en oversigt over E-numre på fødevarestyrelsens hjemmeside.

  • Hvorfra kommer det mel, som I anvender i jeres produkter?

    Som udgangspunkt køber vi alt vores korn fra lokale, svenske bønder, i nærheden af vores egen mølle Farina, som ligger nærheden af bageriet. Farina maler stort set alt det hvedemel og rugmel, som indgår i vores produkter. Takket være Farina har vi kontrol over hele kæden fra aks til brød.

  • Hvad menes med "usødet" brød?

    "Usødet" betyder, at brødet ikke er bagt med sukker eller sirup for at opnå en sødere smag. Derimod kan en lille mængde sukkerstoffer stamme fra andre ingredienser, f.eks. findes det naturligt i melet. Det findes også i ingredienser som malt eller ølurt. Der forbruges en vis mængde sukker under gæringen, og et brød betragtes således som usødet, så længe man ikke tilsætter mere sukker, end hvad der forbruges som gærnæring. Derfor er det helt naturligt, at et usødet brød indeholder 2-4 gram sukkerstoffer pr. 100 gram. I Produktguiden på hjemmesiden kan du se hvilke af vores produkter, der er usødede.

  • Hvad er emulgeringsmidler?

    Emulgeringsmidler er i princippet en slags fedt, der gør det lettere at blande olie med vand. Pågen bager kun med vegetabilske emulgeringsmidler.

  • Bager I med kostfibret Inulin?

    Pågens produkter indeholder ikke Inulin eller sidestykker hertil. Vi bager med ingredienser fra korn, der er en naturlig kilde til kostfiber. De mest almindelige er fuldkornsmel, hvedeklid og knækket fuldkornsrug.
    Vil du vide mere om, hvad dit Pågen-brød indeholder? Du finder alle ingredienserne på brødets emballage og her på Pågens hjemmeside under det respektive produkt.

Øvrigt

Pågen anvender cookies for at forbedre og tilpasse dit besøg på vores websted. Læs mere om cookies.