Vores historie

Allerede i 1878 blev grunden lagt til det, der i dag er Pågen. Dengang begyndte ægteparret Anders og Matilda Påhlsson at bage og sælge brød i deres hjem på Tallgatan i Malmö.

Året var 1878. Anders Påhlsson, modelsnedker på Kockums Mekaniska, og hans hustru Matilda havde igennem en periode bagt brød i deres hjem, og Anders var begyndt at tage imod bestillinger på brød fra sine arbejdskammerater og levere brødet til dem på arbejdet.

Da arbejdsgiveren fik nys om dette fik Anders et ultimatum – enten at stoppe med at sælge brød, eller forlade sit arbejde på Kockums. Beslutningen blev taget. Han vælger brødet.

Sammen med Matilda, som har arvet en sum penge, grundlægger han A. Påhlssons bageri. De bager brødet hjemme på Tallgatan i Malmö og sælger det direkte fra ovnen. Skaren af trofaste kunder vokser, og efterhånden kan familien åbne butik ved siden af bageriet.

Anders og Matilda Påhlsson var første generation i det nu mere end 135 år gamle familieforetagende. Men det er ikke bare med hensyn til ejerskabet, at Pågen er et familieforetagende. Pågen er et familieforetagende på mange niveauer. Flere af nutidens medarbejdere er anden, tredje – og i visse tilfælde fjerde – generations Pågenmedarbejdere.

Påhlssons familiebageri bliver Pågen 

I 1950'erne begynder man at emballere friske madvare. Påhlssons bageri er tidligt ude med at emballere deres brød og kager. Bageriets første emballage er en cellofanpose til tynde brunkager. Snart findes Påhlssons brød også i emballage af vokset papir.

Med emballagen kommer også muligheden for at sælge til hele Sverige. På NK i Stockholm kan forbrugerne nu kun købe kager fra Skåne, og det anses for at være både fint og lidt mærkværdigt! Med emballagen bliver det også muligt at give hvert enkelt brød sin egen profil med sit eget navn, der trykkes på posen.

Da Påhlssons familiebageri går fra at være lokalt til landsdækkende stilles der nye krav. Navnet Påhlssons bageri opleves alt for anonymt. Der skal bruges et navn, der forbindes med en ungdommelig friskhed og kan associeres til virksomhedens oprindelse. Valget falder på Pågen, det skånske ord for dreng. 1965 bliver Pågens Familjebageri AB det nye navn, og efterhånden kort og godt Pågen AB.

Matilda