Brød indeholder masser af gavnlige ting. At spise brød til alle måltider er en nem måde at få dækket behovet for energi, kostfibre, vitaminer og mineraler.
Fuldkorn er korn, der stadig har alle sine dele, inklusive skallen. Det kan være som fint- eller groftmalet fuldkornsmel, flager, knuste eller hele kerner. Det er et fuldkornsbrød, hvis det bages så mindst 50% af tørvægten er fuldkorn.
Fuldkorn er blandt andet sundt fordi:
Ifølge tallerkenmodellen bør du supplere hvert måltid med brød og grøntsager. En enkel måde at finde produkter med meget fuldkorn er at holde øje med nøglehullet og det orange fuldkornslogo.Pågen er medlem i Fuldkornspartnerskabet, og essensen af arbejdet med at få danskerne til at spise mere fuldkorn kan læses her:
I en årrække har vi sammen med sundhedsorganisationer, Fødevarestyrelsen og fødevarevirksomheder arbejdet målrettet på at få danskerne til at spise mere fuldkorn. Hver især bidrager vi med vores styrker og kompetencer. Sammen har vi skabt nogle unikke resultater, som vi ikke havde opnået hver for sig:
”Det er en succes i forhold til, at vi har fået danskerne til at spise mere fuldkorn. På mindre end 10 år, er vi lykkedes med at fordoble danskernes fuldkornsindtag. Jeg kender ikke en eneste forebyggelsesindsats i verden, der har været så succesfuld som dette samarbejde” siger Gitte Laub Hansen projektchef hos Kræftens Bekæmpelse.
Siden Fuldkornskampagnen begyndte i 2007, er der udviklet 1.000 produkter, som overholder kravene til fuldkornslogoet og danskerne spiser i dag 63 gram fuldkorn om dagen i gennemsnit.
Ønsker du at vide mere omkring vores fuldkornssamarbejde er du velkommen til at kontakte vores forbrugerservice.
Kostfibre kaldes de kulhydrater fra planteriget, der ikke nedbrydes ved fordøjelsen, men når tyktarmen stort set upåvirkede. Kostfibre er nyttige, fordi de giver en behagelig mæthedsfornemmelse uden at tilføre kroppen noget energi.
Fibre er blandt andet godt for at:
Fedt er vigtigt, for at man kan vokse og have det godt. Det er energirigt og bidrager med at opbygge celler, holde dig varm og danne hormoner. I bagningen er der mange fordele ved fedt. Det får brødet til at smage bedre, det får en jævnere struktur, smuldrer mindre og holder sig længere friskt.
Brød er også fedtfattigt sammenlignet med mange andre fødevarer, f.eks. charcuteriprodukter og en hel del mejeriprodukter.
Alle former for fedt indeholder en kombination af mættet, enkeltumættet og flerumættet fedt. Til de produkter, som vi bager med olie, anvender vi primært rapsolie, der er fremstillet af svenskdyrket raps. Pågen anvender aldrig vegetabilske olier eller fedt, der indeholder transfedtsyrer eller som er hærdet.
Gennem de seneste år har en øget efterspørgsel efter palmeolie i verden resulteret i, at regnskove fældes for at give plads til palmeplantager. Dette vil vi ikke medvirke til hos Pågen. Vi følger WWFs anbefalinger om ikke at boykotte palmeolie, eftersom den bidrager til forsørgelsen af mange, og er en ressourcebesparende afgrøde, hvis den dyrkes på den rigtige måde.
Vi er medlemmer af WWFs initiativ RSPO (Roundtable for sustainable palm oil), der skal fremme en bæredygtig produktion af palmeolie, og vi køber certifikater fra GreenPalm for al den palmeolie, vi anvender. Det er vores ambition, kun at anvende segregeret certificeret palmeolie, det vil sige, at vi skal kunne garantere, at palmeolien er ansvarligt produceret.
Alt brød indeholder en lille smule sukker. Sukker findes naturligt i mel og i andre ingredienser, der bruges til bagning f.eks. sirup eller malt. Eftersom alt brød indeholder sukkerarter, er der intet brød, der er helt sukkerfrit. Sukkermængden varierer fra brød til brød, men generelt er den relativt lav sammenlignet med andre fødevarer.
Et brød er udsødet, hvis der ikke er tilsat mere sukker, end det, der skal bruges til gærnæring, og det dermed ikke bidrager til en sød smag af produktet. I et usødet brød har man altså ikke tilsat sukker for smagens skyld. Men et brød kan aldrig være sukkerfrit, da mel altid indeholder sukkerarter. Det er derfor usødede brød kan indeholde sukkerarter i næringsdeklarationen, men ikke i ingrediensfortegnelsen.
Salt tilfører brød flere positive egenskaber, f.eks. god smag og øget volumen. Salt hjælper også med til at øge brødets holdbarhed og fremhæve andre smagsnuancer. Når vi bager tilsætter vi ikke mere salt end nødvendigt.
Et fødevaretilsætningsstof er et stof, der anvendes i meget små mængder for at forbedre en fødevares næringsværdi eller forbedre fødevarens holdbarhed, konsistens, farve eller smag. Ved bagning anvender vi primært tilsætningsstoffer for at påvirke brødets konsistens og holdbarhed. Også ved bagning derhjemme, af først og fremmest bagværk og kager, bruger du ofte tilsætningsstoffer for at forbedre konsistensen og øge holdbarheden.
E-nummer er det samme som tilsætningsstoffer, og startbogstavet 'E' betyder, at stoffet er godkendt af EU. Udelukkende tilsætningsstoffer, der har en værdi for forbrugeren, og som er nødvendige for fødevarens håndtering og sikkerhed, bliver godkendte. E-nummermærkningen er til for din skyld, så du skal føle dig tryg ved det, du spiser.
Fordelene ved at bage brød med surdej er mange. Surdejen udvikler brødets aroma, holder brødet saftigt og friskt længere samt øger optagelsen af nyttige mineraler. Næsten alle vores brød hos Pågen bages med surdej, eftersom brødene bliver smagsrige, saftige og får en indvendig kerne, der er relativt fast, hvilket betyder, at de smuldrer mindre. Surdejen bidrager desuden naturligt til længere holdbarhed.
I vores brød supplerer surdejen de øvrige smagsnuancer vældigt godt. Vi har intet brød i vores sortiment, hvor surdejen dominerer med sin syrlige smag. Vi er omhyggelige med at deklarere mængden af surdej på forpakningen, så du selv skal kunne vælge, det der passer dig.
Brød indeholder masser af gode ting